maanantai 1. elokuuta 2016

Noah Gordon: Lääkärin tie


”Jos minut vain otettaisiin islamisuskoisten kouluun”, hän sanoi kissalle, ”niin nostaisin sinut vaunuihin ja kääntäisin Hevosen Persiaa kohti eikä mikään estäisi meitä lopulta pääsemästä sinne pakanamaahan.”
     Abu Ali at-Husain ibn Abdullah ibn Sina, hän ajatteli kaihoten. ”Hittoon mokoma arabi”, hän sanoi ja meni levolle.
     Tavut kummittelivat hänen mielessään kuin kiusallaan.


Rob Cole jää orvoksi, kun hänen äitinsä kuolee lapsivuoteeseen ja myöhemmin isä menehtyy pölykeuhkon aiheuttamaan yskään. 1000-luvun Englannissa orvon sija ei ole ruusuinen, mutta isännän ammattikilta sijoittaa perheen lapset uusiin koteihin. Viimeiseksi uuden perheen saa Rob, jonka omalaatuinen – fyysisiltä mitoiltaan valtava, henkisiltä ominaisuuksiltaan hedonismiin taipuvainen iäkkäänpuoleinen mies, parturihaavuri Croft eli Parturi adoptoi. Robin täytyy opetella jongleeraamaan ja viihdyttämään kansanjoukkoja, sekä katkaisemaan sormia ja puhkomaan paiseita. Potilaita hoitaessa käy ilmi, että Robilla on poikkeuksellinen kyky nähdä vivahde ihmisen jäljellä olevasta elinajasta.
     Rob Cole oppii hyväksi viihdetaiteilijaksi, mutta enemmän häntä alkaa kiinnostaa parantajan ammatti. Kun muuan juutalainen kertoo, että kaukana idässä on oppikoulu lääkäreille – tosin vain muslimeille ja juutalaisille! – Robin mieleen syttyy opininnon kipinä, kunnianhimoinen haave.


Mikä hieno kirja! Fiktiivinen romaani historian ystäville – ehkei yksityiskohdissa akateemisen eksakti, mutta pohjatyö on vakuuttava. Tässä oli monta seikkaa joista nautin.
     Pidin siitä miten juonen korkealentoisuudesta huolimatta henkilöhahmot pidetään realistisina ja jokaista onnenpotkua kohden on vähintään yksi epäonninen sattuma. Rob Cole ei ole kirjailijan voimafantasia, vaan hänelläkin on heikkoutensa (esimerkiksi taipumus väkivaltaan humaltuneena, ja jotakuinkin keskinkertainen lukupää).
     Toisekseen, kuten sanottua nautin tietenkin teoksen historiallisesta annista. Millaista on esimerkiksi lääketiede ennen mikrobiologiaa? Aikana jolloin ihmisruumista ei saanut leikellä kokeellisesti uskonnon lakien vuoksi? Millainen voisi olla historiallinen Persia, tai lääketieteellinen oppilaitos, maristan? Miten eri uskontokuntien edustajat toisiinsa suhtautuvat, ja millaista on keskiaikainen uskonnonharjoitus verrattuna moderniin, sekulaariin tulkintaan? Rob Cole joutuu Persiassa opiskelemaan lääketieteen lisäksi myös islamilaista lakia sekä filosofiaa.
    
Minun kirjani on kirjaston varastohyllyiltä kaivettu vähän hutera ja hieman tunkkaiselta haiseva, siis tähän lukuelämykseen autenttinen nide. Nautin matkasta vierailla mailla, nautin historiasta, ja tarinasta. Mutta rakkaustarina oli köykäinen ja kaikki romantiikkaan tai seksiin liittyvä jotenkin nihkeää ja epämiellyttävää luettavaa (tätä minä tosin ajattelen lähes aina tarinoiden romanttisista sivujuonteista). Naishahmot ovat köykäisiä, vain Rob Colen puolisosta viitsitään edes kertoa tarkemmin. Kirjan Persian jälkeinen osuus, paluu Englantiin on irrallinen, mutta jollakin tapaa palauttaa jalat maahan, antaa uudelleen realistisemman sävyn juoneen.



Indigo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti