torstai 25. elokuuta 2016

Marguerite Abouet, Clément Oubrerie: Aya – elämää Yop Cityssä


Vuonna 1978 televisiomainokset rantautuivat Norsunluurannikolle, kauniiseen kotimaahani. Ensimmäinen kampanja ylisti Länsi-Afrikan suosituinta olutta Solibraa, meidän oluttamme. Tuolloin pinnalla ollut näyttelijä Dago sai yhdestä kulauksesta niin paljon potkua, että ohitti bussitkin pyörällään.


Aya-sarjakuvaromaani kertoo palan kolmen nuoren Norsunluurannikkolaisen naisen elämästä Abidjanin Yopougonissa – siis Yop Cityssä. Vaikka uutiset värittävät maasta tai koko Länsi-Afrikasta (jopa koko maanosasta!) synkkää kuvaa, nuorten elämään mahtuu ihan tavallista arkea läksyrutiineineen… ja juhlaa tanssimisineen ja poikineen. Yhdeksäntoistavuotias Aya on kiinnostunut lääkärin urasta ja itsenäisestä toimeentulosta, vaikka tämän vanhemmat yrittävät saada häntä naitettua hyviin naimisiin. Ayan ystävä Bintou on kiinnostuneempi juhlimisesta ja pojista; ja löytyypä kolmaskin tyttö Adjoua herkästi ”Kuumista paikoista” tanssimasta.


Hauska, elämänmyönteinen sarjakuva ehkä hiukan vieraammasta maailmankolkasta. Kiinnostava katsaus arkeen ja todella upea kuvitus – aivan erityisesti värit lumosivat minut. Tarina on kevyt mutta turhan lyhyt. Nautin enemmän intensiivisemmistä lukukokemuksista.



Indigo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti