tiistai 2. kesäkuuta 2015

Grace McCleen: Ihana maa


Usko on minulle tuttu asia. Huoneessani oleva maailma on siitä tehty. Uskosta minä ompelin pilvet. Uskosta leikkasin kuun ja tähdet. Uskolla liimasin kaiken yhteen ja laitoin humisemaan. Tämä oli mahdollista, sillä usko muistuttaa mielikuvitusta. Se näkee jotakin siinä, missä ei ole mitään; se hyppää, ja yhtäkkiä huomaa lentävänsä.


Judith McPherson on kymmenvuotias tyttö, joka kuuluu isänsä kanssa uskonnolliseen lahkoon. Uskonto näkyy elämässä monella tavalla; Judith käy saarnaamassa toisinaan isänsä kanssa ihmisille lopunajoista ja pelastuksesta, käy seurakuntatalolla tapaamassa muita uskovaisia, lukee isän kanssa Raamattua ruokailulla ja niin edelleen. Lahko tai uskonto ei kuitenkaan varsinaisesti hallitse koko elämää, vaikka onkin monessa mukana. Vapaa-ajallaan Judith rakentelee usein huoneeseensa rakentamaa ”ihanaa maata” löytämästään hylätystä roskasta.
    Mutta Judithilla on paljon koettelemuksia elämässään: hänen äitinsä on kuollut pian Judithin syntymän jälkeen ja häntä kiusataan julmasti koulussa. Kun isän työpaikalla alkaa lakko ja isä ryhtyy ”rikkuriksi”, ongelmat alkavat kasaantua.
     Mutta sitten joku puhuu Judithille, ja antaa hänelle käyttöön ihmeitätekevän voiman.

Minä en tunnusta mitään uskontoa, mutta silti olen kiinnostunut niistä ilmiönä. Uskonnoissa ihmisiin vetoaa varmasti ainakin yhteisön tarjoama me-henki, tai yksinkertaisesti lohtu ja toivo (erityisesti niihin, jotka käyvät läpi vaikeita elämäntilanteita). Muistan lukeneeni lähinnä ”kauhutarinoita” uskonnollisista lahkoista, mutta tässä kyseessä on maltillisempi tapaus.
     Kristinusko on kantava teema läpi kirjan, ja välillä Judith kysyy suoraa joltakulta klassisia teologisia kysymyksiä, ja välillä niitä esitetään välillisesti tarinan kautta. Kirja tulee pohtineeksi esimerkiksi ns. teodikean ongelmaa (miksi on pahuutta, jos Jumala on hyvä), ihmeiden luonnetta sekä sitä, millainen on hyvä uskovainen. Toisaalta tematiikka pyörii myös uskonasioiden ulkopuolella esimerkiksi isän ja tyttären välisessä suhteessa, koulukiusaamisessa ja yleisessä etiikassa.
    
Ihana maa on erinomainen kirja, jonka lukee nopeasti, vaikka sillä onkin sisällöllisesti paljon sanottavaa. Lapsen näkökulmasta toteutettu kerronta toimii hienosti ja tunnelma tihenee koukuttavasti loppua kohden. Miksi kaikkivoipaisuus ei olekaan helppo kyky hallita? Tielle näyttävät astuvan ainakin tekojen ennalta-arvaamattomuus, ongelmallinen eettisyys sekä toisaalta omien halujen väärinarviointi…



Indigo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti