maanantai 22. kesäkuuta 2015

Arthur W. Clarke: Avaruusseikkailu 2001



"Se on ontto - se on loputon - ja - oi! - hyvä Jumala! - se on täynnä tähtiä."


Eletään tulevaisuudessa aikaa, jolloin avaruusmatkustaminen ja tietokoneet ovat kehittyneet mahdollistaen esimerkiksi Kuuhun rakennetun tukikohdan sekä järkevänkestoiset reissut ympäri Aurinkokuntaa. Avaruusalus Löytö taittaa juuri tällaista käänteentekevää tutkimusmatkaa Saturnuksen kuu Japetukselle, kyytiläisinään astronautit Poole, Bowman, talviuneen nukutettu miehistö sekä huippuälykäs tietokone HAL. Määränpää on itse matkaa taittavillekin vielä mysteeri, eikä mikään lopulta näytä kääntyvän juuri kenenkään odotusten mukaisesti.
     Vain hieman ennen retken alkua ihmiskunta on kuitenkin tehnyt mullistavan löydön Kuulta. Löydön, joka näyttäisi todistavan että muuallakin universumissa on elämää. Löydön, joka liittyy jollakin tapaa Japetukseen.

Lopultakin merkkaan tämän luetuksi!
     Avaruusseikkailu 2001 on ollut pienen ikuisuuden lukulistallani, ja jäänyt kerran yhden väsyneen kokeilun jälkeen keskenkin. Oikeastihan kirja on kaikessa ohkaisuudessaan nopeasti luettu. Alku on vieläpä jännittäväkin, joten tuskinpa muilta ainakaan siitä kohdin käy samoin.
    
Alussa kerrotaan ihmisten kehityshistoriaa palaamalla apinaihmisten aikaan Afrikan ruohosavanneille. Juttuun lisätään kuitenkin odottamaton tekijä; mystinen huipputekninen (?) laatikko, joka ilmestyy planeetalle suorittamaan esi-isillemme mitä kummallisimpia testejä. Sitten hypätään itse tarinaan, mutta alku on keskeinen osa kokonaisuutta.
     Kirjassa oleellista on osoittaa, kuinka pieni osa maailmankaikkeutta ihmiskunta todennäköisesti on. Kuinka todennäköisesti teknologia voi edetä huikeisiin sfääreihin nykyisestä, vaikka sitä onkin vielä vaikea ajatella (roomalaisetkin aikoinaan olettivat keksineensä jo kaiken). Toisaalta kirjassa pohditaan millaista maapallon ulkopuolinen elämä voi olla; orgaanista meidän tapaamme, mekaanista vaiko jotakin muuta?
     Mitä pidemmälle kirjassa päästään, sitä huikeammaksi juoni käy. Clarke ei ole mielikuvituksessa pihtaille, mutta se plus todella riuska nopeatempoisuus saa aikaan jo oikeastaan puuduttavankin sekamelskan. Suurin osa tapahtumista painottuu kirjan loppupuolelle raskaaksi sieltä täältä maalailevaksi kuvailuksi, josta puuttuu tarkempi ihmettely ja selostus. Outous ja sekavuus ovat usein kirjassa nerokkaita elementtejä. Joskus sellainen on vain ärsyttävää.
     Pahimmillaan tekotaiteellista.

Yksi tieteiskirjallisuuden iänikuisia ongelmakohtia on tapahtumien ajoitus. Jostakin syystä näillä kirjailijoilla tuntuu olevan melko ruusuinen kuva lähitulevaisuuden kehityskulusta. Tai tarkemmin ruusuinen kuva siitä, mihin valtiot taloudellisia resurssejaan katsoisivat parhaaksi kuluttaa, Clarken maailmahan ei ole varsinaisesti utopistinen. Kärsiihän ihmiskunta esimerkiksi liikakansoituksesta ja ydinaseista. Toisaalta Clarke kirjoitti teoksensa kylmän sodan aikaan, jolloin maailma oli jakautunut blokkeihin, kuten kirjassa esitetään, ja jolloin Yhdysvallat ja Neuvostoliitto kilpailivat avaruuden valloittamisesta – kehityskulku saattoi tuolloin näyttää johtavan Kuuhun perustetulle avaruusasemalle. Eikä Clarkella ollut kristallipalloa, josta tirkistää tulevaisuuteen ja nähdä että suurvalloille koittavat vielä melko sodattomat ajat. Sodattomuus merkitsee yleensä tieteen ja teknologian kehityksen hidastumista, se on kylmä fakta.

Loppufiiliksinä kirjasta jäi mieleen hyvä, jännittävä aloitus ja kiireellä rysäytetty lopetus. Teemat olivat hyviä, lähestymistapa mielenkiintoinen, ihmiskuntaan tai ihmislajiin kohdistuva kriittisyys plussaa, mutta kerronta väsyi aina sivunumeron kasvaessa. Ehkä myös kirjan lyhyys osaltaan jätti paikoin pinnallisen tuntuman tarinaan; todellinen pitkään avaruusmatkaan eläytyminen vaatii suoraan verrannollisesti enemmän paperia ja mustetta, enemmän kuvailua, yksityiskohtia, avaruusmatkustusteknologiaa ja fiilistelyä.




Indigo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti