tiistai 14. kesäkuuta 2016

Emma Donoghue: Huone

 
”Lähdetään huomenna Ulkopuolelle”, minä sanon.
     ”Voi Jack.”
     Makaan Äidin käsivarren päällä, se on tosi paksu koska Äidillä on kaksi villapuseroa. ”Minä tykkään Ulkopuolen hajusta.”
     Äiti kohottaa päätään ja katsoo minuun.
     ”Kun ovi aukeaa yhdeksältä illalla, sisään tulee ilmaa joka on toisenlaista kuin meidän.”
    ”Sinä olet siis huomannut sen”, sanoo Äiti.
     ”Minä huomaan kaiken.”


Viisivuotias Jack on elänyt koko pienen elämänsä neljän seinän sisällä, parikymmenneliöisessä Huoneessa äitinsä kanssa. Jack ja äiti leikkivät pitkin päivää piristyäkseen, mutta iltaisin Jackin on piilouduttava vaatekomeroon. Iltaisin nimittäin Huoneeseen saattaa tulla äidin vieraaksi Vanha Kehno, Ulkopuolella asuva mies, joka narisuttaa äidin sänkyä ja tuo heille viikonloppuisin elintarvikkeita Huoneeseen.
     Jackin äiti ymmärtää yksin mistä koko tilanteessa on kyse, ja lopulta päättää kertoa Jackille että maailmassa on muutakin kuin Huone, että television näyttämä maailma on olemassa.


Kirja on kirjoitettu Jackin näkökulmasta. Kirjoitustyyli tukee valintaa: kuvailu ja kerronta kiinnittävät huomion sellaisiin asioihin, joista pienen lapsen voisi olettaa olevan kiinnostunein. Tärkeät asiat kirjoitetaan erisniminä, kuten Äiti, Huone tai Ulkopuoli. Yleensä huone on ihan turvallinen ja mielenkiintoinen, mutta Vanhan Kehnon vierailut ja äidin masennustilat pelottavat lasta.
     Lapsinäkökulma oli toimiva valinta. Lapsiprotagonistilla Huoneen maailmaa ja arkea ja koko tilannetta ylipäätänsä pystyy lähestymään helpommin sisältäpäin ja välillä jopa hauskalla tavalla. Jos kerronta olisi tapahtunut äidin kautta, taustatarinaa olisi pitänyt kertoa enemmän ja tarina olisi ollut vieläkin synkempi. Toisaalta viisivuotias on vaikea valinta, koska senikäinen ei tietenkään muista kaikkea tai osaa kovin syvällisesti eri tilanteita pohtia (mikä toisaalta voi olla kirjallisesti vapauttavaakin). Välillä kerronta tuntuu tietenkin näkökulman vuoksi epärealistiselta, mutta pääosin se toimii.
     Minusta mielenkiintoisinta oli lukea millaista arkea kirjailija kuvitteli pienen perheen Huoneessaan viettävän. Äiti yrittää sinnitellä poikansa vuoksi ja keksiä kaikenlaista tekemistä heille. Pieni lapsi on leikeissään luova. Myöhemmin juoneen tulee käänne, mutta missään vaiheessa kirjasta ei menettänyt otettaan.

Yleisesti Huone on kiinnostava ja nopealukuinen. Aihe on inhottava ja surullinen, mutta kirjassa ei mässäillä väkivallalla. Kirjoitustyyli alkoi aina välillä vähän tökkiä, ja uskottavuus mietityttää jatkuvasti. Toisaalta kirja herättää mielenkiintoisen näkökulman siitä, millaista aikuisen ja lapsen elämä voisi olla pariinkymmeneen neliöön rajatussa sisätilassa, ”poikkeuksellisissa” olosuhteissa.



Indigo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti