tiistai 30. joulukuuta 2014

Pasi Pekkola: Unelmansieppaaja



”Nyt minusta tuntuu jälleen, että voisin kirjoittaa. Halusin löytää jonkin meitä kaikkia koskettavan tunteen ja luulen, että olen vihdoin päässyt sen jäljille. - - Luulen että se liittyy unelmiin. Meillä jokaisella on niitä ja me kaikki kulutamme itsemme kadoksiin, kun yritämme päättää minkä unelman perään kiirehtiä. Me olemme unelmiemme vankeja, mutta ilman niitä eläisimme vain pimeissä selleissä ilman toivoa.”


Tämän kirjan sain joululahjaksi. Vaikka minulla ei ole tapana arvostella saamiani lahjoja, kirjojen kohdalla on tehtävä poikkeus. Huomasin että myös muutama muu opus on nököttänyt jossain hyllyjen ja laatikoiden perukoilla turhan pitkään… Ehkäpä on aika aloittaa niiden työstäminen nyt!
    
Tämä kirja kuuluu siihen kategoriaan, jonka kirjat minä kirjastossa haahuillessani otan käteen, kiinnostun hieman, mutta pistän takaisin hyllyyn (hienot kannet vain vahvistavat tätä päätelmää). On kyllä hyvä että minua pakotetaan välillä mukavuusalueeni ulkopuolelle, muuten jäisi monet helmet löytämättä. Helmet, joihin tämä teos ei tosin, ikävä kyllä, sen ihmeemmin lukeudu.

Unelmansieppaajassa on joukko henkilöitä, jotka tuntuvat lähtökohdiltaan toisistaan täysin irrallisilta: koripalloilijanurastaan polvivamman vuoksi luopunut Tapani, poikaystävästään Janista irti (tai hänen luokseen) kamppaileva Roosa ja painonnostoa treenaava Aki. Näitä henkilöitä yhteen liittää Roosan kuljettaman ratikan alle heittäytynyt mies, kirjailija Ville Siikala. Siikala on Tapanin entinen ystävä, sekä elämänsä loppuvaiheilla iskeneen vaikean masennuksensa vuoksi myös Akin potilas mielisairaalassa. Siikala alkaa kiehtoa Roosaa, joka alkaakin etsiä miehestä tietoa: lukea hänen kirjojaan, jopa tutustua hänen läheisiinsä. Mikä ajoi Ville Siikalan masennuksen kierteeseen ja itsemurhaan? Ja jokaisella kirjan henkilöllä on, kuten meillä kaikilla, unelmia. Käyvätkö unelmat toteen?
    
Kerronta tapahtuu kaikkitietävän kautta siten, että näkökulman vaihdos ilmoitetaan aina jokaisen pätkän alussa nimellä. En ole erityisen innoissani tästä kerrontatavasta, etenkin jos hahmoja on enemmän kuin kaksi tai kolme (kestää ikuisuus oppia kuka on kukakin, etenkin kun pätkät ovat lyhyitä). Myös aikamuototemppuilu häiritsi, jotenkin se preesens vain pisti silmään ja ärsytti. Tekstiä oli raskasta lukea yltiöpäisten "kalevalalauserakenteiden" vuoksi (= kerrontaa, jossa asia toistetaan kahdesti peräkkäin; monien suomalaisten kirjailijoiden harrastama ja liiallisesti käytettynä äärimmäisen raivostuttava tapa). Annan esimerkin heti ensimmäiseltä sivulta:
   
Äkillinen jarrutus aiheuttaa vaaratilanteita. Mummot voivat horjahtaa, lapset lyödä päänsä. Jarrukahva on tärkein työkalusi, ammattitaitosi mitta. Tunne sen jokainen millimetri sielussasi, aisti kuinka pieninkin hipaisu vaikuttaa vauhtiin.

Ja jatkuu samaan tapaan. Jo tässä jauhetaan sama asia yhdessä virkkeessä ja kahdessa lauseessa useaan otteeseen. Tekstistä tulee turhan junnaavaa, kun kalevalaistetaan kaikki virkkeet.

Noh, teos pyörittelee hyviä teemoja keskiössään, pohtii unelmien merkitystä ja saavuttamisen vaatimuksia. Perinteiset vastaukset eivät olisi haitanneet minua, mutta kyllähän ne vähän kliseisesti todettiin (ks. ylin lainaus).
     Pekkolan kirja piti kuitenkin minut otteessaan niinkin hyvin, että luin miltei koko teoksen yhdeltä istumalta. Luultavasti kyse oli kuitenkin lähinnä siitä että Adamsin lennokkuuden jälkeen kaipasin jotakin realistisempaa luettavaa.



Indigo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti