lauantai 20. joulukuuta 2014

Douglas Adams: The Hitchhiker’s guide to the galaxy (Hitchhiker’s guide #1)


     ”But that’s incredible.”
     ”No, Zaphod. Just very very improbable.”


Adamsin legendaarisen Linnunradan käsikirja liftareille –sarjan samannimisessä ensimmäisessä osassa ihan tavallinen mies, Arthur Dent, herää eräänä aamuna siihen, että hänen talonsa päätetään purkaa. Tontin tilalle tulee nimittäin kiertotie. Arthurin ystävä Ford ei jaksa murehtia yhden talon kohtalosta, sillä käsillä on maailmanloppu. Kyllä, jo koko kirjan alkuasetelma on hilpeän absurdi, ja mitä pidemmälle lukee, sitä syvemmälle tulee liftanneeksi universumin uumeniin seuranaan muun muassa maailmankaikkeuden presidentti Zaphod Beeblebrox (kukas muukaan), vaikeasta masennuksesta kärsivä robotti Marvin (toistaiseksi sivuosassa, mutta tämä hahmo jaksaa kyllä viihdyttää minua), huippuälykäs tietokone Eddie sekä Trillian, sattumalta Arthurin aikaisemmin tapaama toinen Maan asukki. Tämän parempaa porukkaa ei voisi saada mukaansa matkalle etsimään totuutta muun muassa elämän tarkoitukseen ja muuhun yhtä simppeliin.

Douglas Adams on luonut teoksen, joka naurattaa aidosti sivu toisensa jälkeen. Aika harvoin mikään kirja oikeastaan todella jaksaa naurattaa, toki muuten koskettaa, mutta huumori on vaikea laji. Onneksi Adams osaa asiansa. Hetkenkään aikaa tapahtumat eivät tuntuneet tekemällä tehdyiltä tai vitsit väkisin väännetyiltä.
     Arthurin, Fordin ja kumppaneiden tarina ei kuitenkaan ole kevyttä vitsailua ja pintaliitelyä, vaan mukana on huumoriin verhoutuneita vakavia ja mietityttäviä teemoja. Kirjassa nauretaan filosofeille, mutta samalla esitellään hyvin filosofisia kysymyksiä aina alkaen rohkeasti metafysiikasta ja tietämisen, tieteen ja jopa olemisen rajoista elämänfilosofiaan, jota käsitellään epäsuorasti hahmojen elämäntapojen kautta ja hyvinkin suoraa (…laskennallisesti!). Marvin on huippunero mutta elämäniloton, Zaphod hölmö (tosin toisaalta myös älykäs) mutta nauttii elämästään. Hetkinen, kuulostaa vähän klassiselta onneton Aristoteles vai onnellinen sika –ongelmalta… Adams saa kaikkein epätodennäköisimmänkin tapahtuman tuntumaan, no jos ei ihan uskottavalta sentään, niin jotenkin järkeenkäyvältä kuitenkin. Vähän sama ominaisuus on perinteisessä metafysiikan filosofiassakin.
     Raskaat teemat on verhottu hyväntuuliseen huumoriin, joten kirjaa voikin lukea myös viihteeksi. Minä suoritin työni kuitenkin ryppy otsalla teemoja tutkien.

Linnunradan käsikirja liftareille on hyvä, oikeammin erinomainen (tai liki täydellinen – hyvä on, säästelen superlatiivejani) avausosa trilogialle. Niin hyvä että noudin kirjastosta jo toisenkin osan työstettäväksi. Sillä kukapa nyt haluaisi jättää välistä mahdollisuuden kuulla vastauksen (tai edes itse kysymyksen!) maailmankaikkeuden salaperäisimpiin filosofisiin arvoituksiin.

     ”Don’t panic.”
     ”I’m not panicking!”
     “Yes, you are.”
     “All right, so I’m panicking, what else is there to do?”
     “You just come along with me and have a good time. The Galaxy’s a fun place. You’ll need to have this fish in your ear.”



Indigo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti