perjantai 16. syyskuuta 2016

Lionel Shriver: Poikani Kevin


Niin, ne tiukat vaatteet välittivät monenlaisia viestejä. Ensi silmäyksellä Kevin näytti puutteenalaiselta, ja minun teki monta kertaa mieli huomauttaa, että muut luulivat meitä varmasti rutiköyhiksi ja arvelivat, ettei meillä ollut varaa ostaa kasvavalle pojallemme uusia farkkuja. En kuitenkaan sanonut mitään, sillä nuoret etsivät koko ajan todisteita siitä, että yhteiskunnallinen asema on vanhemmille maailman tärkein asia. Sitä paitsi tarkempi tutkimus paljasti Kevinin liian pienet vaatteet merkkituotteiksi, mikä teki varattoman teeskentelystä eräänlaista parodiaa.


Eva elää liian mukavasti. Hänellä on upea työ joka kuljettaa hänet ympäri maailmaa kirjoittamaan matkaoppaita pikkurahalla matkustaville, hän on jopa rikas. Hänellä on ihana puoliso ja ystäviä. Mikä saa Evan perustamaan perheen? Eräänä iltana hänelle iskee kova tarve jatkaa sukuaan, jättää jäljelle edes jotakin puolisostaan, jos ja kun tästä aika jättää. Heille syntyy pieni poika: Kevin Khatchadourian.
     Eva ei tunne lasta omakseen. Hänen tilanteensa liittyy siihen pimeimpään tabujen joukkoon, josta harvoin puhutaan: hän on äiti, joka katuu perheen perustamista. Tunnetta syventää se, että Kevin heti syntymänsä jälkeen kieltäytyy rinnasta ja hermostuu äidin läsnäolosta. Poika tuntuu itkevän vain pahaa tehdäkseen, myöhemmin pitäytyy vaipoissa viisivuotiaaksi ja sutkauttaa ilkeyksiä vaikka ymmärtääkin niiden merkityksen. Lopulta perheen arki ajautuu kaoottisen tuntuiseen tilanteeseen, jossa poika manipuloi isänsä puolelleen ja onnistuu siten välttämään pahantekonsa seuraukset aina siihen torstaihin saakka.
     Sinä torstaina Kevin tekee joukkomurhaiskun Gladstonen lukioon.


Tartuin näköjään toiseen kouluampujakirjaan. Lionel Shriverin koulusurmaajaprofiili on hyvin erilainen – ja hyvin erilaisesta näkökulmasta (äidin, Evan) kirjoitettu – kuin Pärttyli Rinteen Viimeinen sana, jonka viimeksi luin. Shriver kirjoittaa paljon vetävämmin, erityisesti Eva on mielenkiintoinen henkilöhahmo ja tapahtumat värikkäitä. Kirjassa sukelletaan pohtimaan myös vanhempien roolia kasvattajina. Omasta mielestäni Eva hoitaa tehtävänsä oikein hyvin (kuten myös perheenisä), sillä ainakin ”oikean maailman Kevin” (en voi tietää oliko Shriver tarkoittanut omaa Keviniään tällaiseksi) olisi todennäköisesti psykopaatti, siis syntyjään mieleltään epätasapainoinen. Etenkin kirjan loppupuolen viitteiden ja Kevinin haastattelun jälkeen minua jäi mietityttämään millainen Evan ja Kevinin suhde oikeastaan oli ja mikä oli kirjan sanoma. Oliko Shriver tarkoittanut että Eva oli sittenkin niin huono – kylmä, torjuva, ennakkoluuloinen – äiti, että Kevinistä kasvoi sekopää?
     Valtava teema kirjassa oli lapsenteon katuminen. En muista paljoa aiheesta kuulleeni, mutta välillä anonyymeissä nettikeskusteluissa voi törmätä siihenkin tarinaan, jossa paljastetaan rehellisesti että perheen perustaminen oli omalla kohdalla virhe. Kyseessä on suuri, elämänmullistava päätös, ja silti minäkin (tuleva – olen vielä melko nuori, siksi edellinen – vapaaehtoinen lapseton) olen kuullut ainakin erään tuttuni tokaisevan aiheesta ”Tulee jos on tullakseen”. Toisaalta kehotan tietenkin lukijoitani pykäämään kohtuullisesti lapsia maailmaan, jotta Suomen huoltosuhde pysyy kasassa…

Kevin on erikoinen hahmo. Koko kirja on vähän erikoinen, ja vaikka kertojana toimiva Eva (kyseessä on muuten kirjeromaani) pohtii paljon elämänvaiheidensa syitä ja seurauksia ja kommentoi terävästi (toisinaan hyvinkin kärkkäästi, mutta ns. hyvän maun rajoissa, siten etten lakannut pitämästä hahmosta) kaikenlaista kokemaansa ja näkemäänsä, kirjan tärkeimmät kysymykset tuntuvat jäävän jollakin tapaa hiukan avoimiksi ja mystisiksi.
     Palataan Keviniin. Kevin pukeutuu liian pieniin vaatteisiin, liikkuu sulavan veltosti ja tuntuu suhtautuvan jo pienestä pitäen kaikkeen täysin välinpitämättömästi. Kevin tuntuu olevan jotenkin ehdottoman paha, kunnes kirjassa paljastuu muutamia yllättäviä herkkiä puolia, jotka viittaavat siihen että poika oikeastaan rakastaa äitiään, vaikka oli piinannutkin häntä koko ikänsä. Kevin ei oikeastaan ole kovin uskottava hahmo.

Shriverin kirjan vahvuuksia ovat Evan hahmo, kiinnostava kerronta ja Evan pohdintojen tarinaan tuoma syvyys. Luin tätä mielelläni ja nopeasti. Heikkouksia ovat välistä kuultava epäaitous (…Kevinin pahuus ja Celian pyyteetön hyvyys…) ja kaikessa yksinkertaisuudessaan Kevinin ärsyttävyys: minä inhosin häntä!



Indigo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti