keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Guy Delisle: Merkintöjä Jerusalemista


Kevätinspiraatio on iskenyt minuunkin ja olen tehnyt vakaan päätöksen ryhtyä tutkimaan kirjaston sarjakuvahyllyjä tarkemmin! Olen kyllä sarjakuvien ystävä, mutta nyt kun mietin yrttejä istutellessani surkeaa lukutahtiani ja kuluttamani kirjallisuuden kirjoa, muistin etten ole tänne kirjoittanut yhdestäkään sarjakuvateoksesta. Aloitin aika turvallisella teoksella: matkustelu ja kulttuurien väliset konfliktit kiinnostavat missä muodossa hyvänsä.


Merkintöjä Jerusalemista kertoo Guy Delislen itsensä elämästä vieraassa kulttuuripiirissä. Guy Delisle perheineen muuttaa Jerusalemiin, ja kun Delislen puoliso pyörii töissä, mies hoitaa lapsia ja vapaa-ajallaan tekee luonnoslehtiö kainalossa tutkimusretkiä Jerusalemin uumeniin. Tutuksi tulevat esimerkiksi eri uskontokuntien lukemattomat pyhät ja erikoiset säännöstöt, sekä Israelin ja Palestiinan välinen kiistapolitiikka – ja toisaalta tavanomaisemmin mielenkiintoiset uudet tuttavuudet (kuten muuan sarjakuvia lukeva pappi), hauskat sattumat, aamuöiset herätykset minareeteista kaikuviin rukouskutsuihin ja niin edelleen.

Tämä iski minuun. Delislen kädenjälki on herkullisen simppeli (sopii pieniin ruutuihin), mutta kuitenkin huoliteltu. Enimmäkseen sarjakuva on väritetty seepiasävyillä, mutta toisinaan sopiviin paikkoihin on lisätty muutama pisara muuta väriä. Ihmiset on piirretty yksinkertaisilla vedoilla persoonallisiksi.
     Aiheet tarinoihin on valittu päiväkirjatyyliin kaikkialta ympäriltä, ja Delisle on miellyttävän tarkkasilmäinen kertoja. Erityisesti pidin tavasta, jolla Delisle arkisesti esitteli eri uskontokuntien (~juutalaiset, kristityt, muslimit) välisiä eroja ja yhtäläisyyksiä, sekä konflikteja. Toisaalta kiehtoivat myös Delislen tutkimusretket: oli ihana uppoutua ajattelemaan itseä hiippailemassa lehtiö ja vesivärit kainalossa vanhojen kirkkojen pihamailla, kahviloissa tai muurinlaidalla…



Indigo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti