tiistai 5. toukokuuta 2015

Louisa M. Alcott: Pikkunaisia


Meg, Jo, Beth ja Amy ovat muuan köyhähkön amerikkalaisperheen neljä tytärtä. Eletään Yhdysvaltojen sisällissodan aikaa, ja tyttöjen isä on joutunut rintamalle. Joulu tuntuu ankealta, mutta lempeän Marchin perheen äidin rohkaisu ja tyttöjen toisistaan saama seura nostavat tunnelmaa. Kirja alkaa joulusta, kertoo jokaisen tytön kasvutarinan ja päättyy monenlaisten sattumusten – sekä hyvien ja hauskojen että hankalien – jälkeen toiseen jouluun. Jokaisella tytöllä on kontillaan oma paheensa, josta he yrittävät päästä hurskaan äitinsä ohjaamina eroon: vanhinta tytärtä Megiä vaivaa kaipaus rikkauksista, kirjallisuutta harrastava Jo on toivottoman rasavilli, Beth puolestaan ujo ja Amy turhamainen. Tytöt tutustuvat Jon kautta myös naapuriinsa Laurieen.

Pikkunaisia on tyttökirjaklassikko, jonka syynäsin muutamassa illassa lävitse. Se on ihan viihdyttävä, tytöillä on jokaisella omat juttunsa, luonteenpiirteensä ja ongelmansa. Eniten tykästyin Johon (kukapa kirjallisuudenharrastaja ei tykästyisi), jossa oli mukavasti mukana hieman säväkkyyttäkin. Luonnetyyppejä noudatettiin välillä liiankin tarkasti, mutta päähenkilöiden määrän vuoksi se on ihan anteeksiannettavaa. Vivahteikkuus on helpompaa toteuttaa jos keskiössä pyörii vain yksi tai muutama hahmo ja on paljon sivuja tuhlattavana – lukuisat vivahteikkaat hahmot sulautuvat puolestaan helposti samankaltaisiksi.
     Parhaiten Pikkunaisia onnistuu aikalaiskuvauksena. Teos osoittaa millainen on ajan ihannenainen, ihannemies, -tytär, -sisar tai ihanneihminen ylipäätänsä. Monet äidin tarjoamista elämänohjeista kelpaavat hyvin tähänkin päivään: rouva March opettaa tytöille lähimmäisenrakkautta, ahkeruutta, vaatimattomuutta ja sopivaa nöyryyttä. Toisaalta esimerkiksi Josta kitketään pois tervettä, ”poikamaista” leikkisyyttä. Välillä arvomaailma suorastaan paistaa sivuilta läpi, mutta kyseessä on lastenkirja ja lapsille sopii hieman suorasukaisempikin esitystapa (ei sentään saarnaaminen).
     Oli miten oli, kyllä Pikkunaisia menettelee. Kirja on helppolukuinen ja siinä vallitsee pääosin viihdyttävä ja lämminhenkinen yhdessäolemisen fiilis. Yllättävän hyvin se on aikaa kestänyt.

P.S. On muuten mielenkiintoista miten jokaisesta tyttökirjasta tuntuu löytyvän se kirjallisesti suuntautunut tyttö, joka kuvataan hieman parasta ystäväänsä tai sisartaan rumemmaksi (mutta silti sieväksi) ja jolla yleensä on perin vilkas mielikuvitus. Pikkunaisissa se on Jo, Runotytöissä Emilia, Anna-kirjoissa tietenkin Anna ja Ylpeys ja ennakkoluulo -teoksessa Elizabeth. Luultavasti se kirjailijan oma samastumiskohta…



Indigo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti