perjantai 13. maaliskuuta 2015

Joostein Gaarder: Sofian maailma



Niin Sofia sitten kertoi myös salaperäisestä filosofiankurssistaan saatuaan Jorunnilta ensin juhlallisen lupauksen, että kaikki pysyisi heidän välisenään tietona.
     Tytöt kävelivät vaiteliaina eteenpäin.
     – Minä en pidä tästä, sanoi Jorunn heidän lähestyessään Sofian kotitaloa.
     Jorunn pysähtyi Kløverveien 3:n porteille ja aikoi saman tien kääntyä takaisin.
     – Eihän kukaan ole sitä sinulta vaatinutkaan. Filosofia ei ole mikään vaaraton seuraleikki. Se käsittelee sitä, keitä me olemme ja mistä me tulemme. Opimmeko me sinun mielestäsi tarpeeksi koulussa?
     – Eihän kukaan kuitenkaan voi vastata tuollaisiin kysymyksiin.
     – Niin, mutta emmehän me opi edes kysymään.


Sofia Amundsen on pian viisitoista vuotta täyttävä norjalainen tyttö, joka eräänä päivänä saa perin eriskummallisen kirjeen postilaatikkoonsa. ”Kuka sinä olet?” kirje kysyy. Sofia kävelee puutarhan marjapensaiden sekaan salaiseen piiloonsa miettimään asiaa. Pikkuhiljaa kirjeitä alkaa ilmestyä enemmänkin ja Sofia tulee ilmoittautuneeksi aivan erityiselle filosofian kirjekurssille. Jostein Gaarderin Sofian maailma luotaa läpi länsimaisen filosofian historian menettämättä otettaan kehyskertomuksestaan.
    Mutta kuka on mystisesti sieltä täältä Sofian elämään putkahteleva Hilde ja kuka tämän isä majuri? Ja kuinka ihmeessä he liittyvät Sofiaan?
    
Sofian maailma oli huikean mukava lukukokemus ja oikea yllätyshelmi minulle (oikeastihan kyseessä on klassikko). Kyllä, tämä on lasten tai nuorten kirja ja aihe on – etenkin ko. ikäluokalle – melko raskas, mutta koska Gaarder pyörittää Sofiaa ystävineen jatkuvasti mukana ja kääntää juonen kirjan puolivälissä onnellisesti ympäri (en kerro enempää!), lukija ei ehdi kyllästyä – tai ainakaan minä en. Lisäksi pidän filosofiasta ja minulla on siitä taustatietoja, ja niinpä lukeminen sujui oikein jouhevasti. Ilman aikaisempaa perehtymistä aiheeseen tämän työstäminen olisi kuitenkin ollut varmasti hankalampaa. Tosissaan filosofiaa opiskelemaan alkavalle suosittelenkin ennemmin vaikkapa lukion filosofian oppikirjoja alkulämmittelyksi tämän opuksen sijaan; kaunokirjallisena teoksena Sofian maailma pyrkii tietenkin myös viihdyttämään lukijaansa, ei yksinomaa valistamaan.
     Välillä filosofien ja heidän teorioidensa esittely jää siis vaillinaiseksi, etenkin alun luonnonfilosofien ja Hegelin kohdalla. Toisaalta Hegel onkin, ainakin minun mielestäni, vähän enemmän fiilistelijätyyppi kuin analyyttisen looginen teorioidensa suhteen, ja vaikeahan sellaista on järjellä selittää (anteeksi Hegelin ystävät!) Humesta (hänestä kyllä tykkään) ja Marxista kertovat kappaleet olivat sen sijaan mielestäni suhteellisen hyviä. Kirjan ydinopetus ei kuitenkaan keskity vain yhteen filosofiin tai teoriaan, vaan on selvä alusta pitäen ja nostetaan useaan otteeseen esille paitsi toistuvana kani ja silinterihattu –vertauksena, myös herättelemällä pikkuhiljaa lukijaa itseään: aito filosofi on nimittäin kriittinen ja utelias. Aika upea teema nuortenkirjalle, eikö?
     
Filosofisten juttujen selittämisessä se virhe taisi olla liiallinen selkiyttäminen esimerkkien ja vertausten avulla. Huono vertaushan on paljon pahempi kuin ei vertausta ollenkaan, koska sellaiseen kömpelöön tapaukseen jää helposti kiinni tai, pahimmassa tapauksessa, tulkitsee sitä väärin. Aatehistoriaa Gaarder kuitenkin valottaa sujuvasti, kuin myös tärkeitä perusoivalluksia (älkää antako sanan hämätä – yleensä yksinkertaisimmat ideat ovat niitä parhaita). Alkaen esimerkiksi siitä mistä materia on voinut tulla; mistä se ensimmäinen kaiken alullepannut asia on voinut tulla jos kaikkeuden historia on vain yhtä syy-seuraus-suhteiden ketjua.  
     
Muistan kun aikoinaan ensimmäisellä lukion filosofiantunnillani opettaja käski meidän jokaisen opiskelijan käydä kirjoittamassa taululle mielestään elämän(sä) tärkein kysymys (kevyt aloitus). Kun häly oli laskeutunut ja olimme päätyneet taas istumaan omille paikoillemme, opettaja tarkasteli liitutaulua hetken ja totesi sitten ykskantaan, että jokainen noista kysymyksistä oli filosofinen. Siispä teen suppean induktiivisen johtopäätöksen: filosofia jos jokin on tärkeää.



Indigo


P.S. Eihän täydellisyys millään muotoa edellytä olemassaoloa? Ihan Descartesta ajatellen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti