maanantai 16. helmikuuta 2015

Ursula K. Le Guin: Kahdesti haarautuva puu



”Te olette ottaneet oppia kaikesta siitä, minkä me teimme väärin, ettekä mitään, siitä mitä me teimme oikein. Minä toivon, että me emme ikinä olisi tulleet Akalle. Mutta koska me omassa typerässä älyllisessä ylimielisyydessämme kuitenkin teimme niin, meidän olisi pitänyt joko kieltäytyä antamasta teille vaatimianne tietoja tai opettaa teille Terran historiaa. Mutta ettehän te tietenkään olisi kuunnelleet. Te ette usko historiaan. Te heititte pois oman historianne kuin se olisi ollut roskaa.”

     ”Se oli roskaa.”


Sutty on Ekumeenin tutkija, joka on saapunut Terrasta (eli Maasta) toiselle planeetalle, Akalle, jatkamaan opintojaan. Avaruuslennon aikana Akan tilanne on kuitenkin muuttunut siitä mitä se oli Suttyn päättäessä matkallelähdöstä. Omintakeinen planeetta on muuttunut Terran ”lahjoittaman” tiedon seurauksena vahvan päämäärätietoiseksi ja teknologiakeskeiseksi yhteiskunnaksi, jossa vanhoilla perinteillä, kansanviisaudella ja millään muulla kuin ”marssilla tähtiin” (siis rajattomalla talouskasvulla ja teknisellä kehityksellä) ei ole sijaa. Suttyn tarkoituksena oli tutkia kirjallisuutta, mutta nyt Akalla kaikki kirjallisuus halutaankin hävittää taantumuksellisena materiaalina. Mutta Suttylle tarjoutuu kuitenkin tilaisuus päästä tutkimaan vielä muuan alkuperäistä kulttuuria harjoittavaa kansaa Akan syrjäseuduille vuoristoon. Kansaa kielineen, tapoineen, uskomuksineen, tieteineen, taiteineen… ja ennen kaikkea kertomuksineen.

Kahdesti haarautuva puu on kertomus sanan ja tarinan voimasta, historian merkityksestä ja kulttuureiden kohtaamisesta. Toisaalta se kritisoi myös uskontoja ja yhteiskuntiemme arvoja, esimerkiksi talouskasvun ihannetta, melkoisen rankalla kädellä. Yhteiskuntakriittisyys on aina hyvä asia, mutta olisin toivonut pikkuisen lisää moniulotteisuutta tähän tarinaan: Akan alkuperäiskulttuurista olisi voinut löytyä edes yksi sellainen asia, joka sotisi Suttyn arvomaailmaa vastaan. Mutta ehkäpä Le Guin tietää mitä tekee ja vahvalla vastakkainasettelulla pyrkii vain värittämään tematiikkaansa vahvemmin esille…
     Minun oli myös aika raskasta tarrautua mukaan tähän tarinaan ihan lennosta. Käsittääkseni tämä teos on samalla sekä itsenäinen että osa jotakin toista kokonaisuutta, ja siitä välittämättä ryhdyin vain lukemaan. Kestikin vähän aikansa että sain viritettyä itseni kirjan taajuudelle ja koottua kaikista tiedonmurusista Suttyn tarinaa kasaan (kuitenkin loppupuolella Terran ja Akan historiaa valotetaan vielä suorasukaisemmin). Tämänkaltaisen tiedonkeruun pitäisi tuntua lukijasta mukavalta ja sujuvalta eikä juurikaan vaivalloiselta.
     Le Guin onnistuu kuitenkin kehittelemään kiehtovan ja tavallaan ihan uskottavankin alkuperäiskulttuurin Akalle. Nokkela yksityiskohta on esimerkiksi kansan kielen raskaana olevista naisista ja mazeista (= eräänlaisia ”tietäjiä”, jotka elävät kiinteissä parisuhteissa) käytetty samalla sekä yksikkö- että monikkomuotoinen pronomini. Välillä rivien välistä puuskahti myös vähän rousseaumainen ”takaisin luontoon” -tuulahdus, mikä ei kuitenkaan ole ollenkaan huono asia.
    
Odotin aika paljon tältä Le Guinin teokselta, koska aihe vaikutti kauhean kiinnostavalta (kertomus tarinan voimasta, tutkimusmatka tuntemattomaan kulttuuripiiriin – Haloo!). Ehkä nimenomaan korkeiden odotusten vuoksi tulikin sitten vähän tylsän petetty olo kun kirja oli, hmm, vähän vähemmän tenhoava, mutta kyllähän tätä nyt luki. Jokin ”se jokin” vain jäi puuttumaan, ehkä jokin hahmoihin tai kieleen liittyvä piirre – vai kaipasinko enemmän toimintaa? Välistä toki pääsi tempautumaan asiaan kiinnikin ja herättihän tämä myös kaikenlaisia hyviä ajatuksia.
    Kokonaisuudessaan Le Guin on kuitenkin mielenkiintoinen kirjailija, ja aion lukea häneltä ehdottomasti enemmänkin.


P.S. Suokaa anteeksi pitkittynyt hiljaiseloni. Olen toki lukenut, vieläpä enemmän kuin ehkä koskaan aikaisemmin eläessäni, mutta lähinnä pelkkiä koulukirjoja. Voisi kyllä luulla että ovat hyviä kun jaksan niitä kerran uudestaan ja uudestaan kahlata läpi…



Indigo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti