maanantai 11. tammikuuta 2016

Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo



On yleisesti tunnettu totuus, että naimaton mies, jolla on huomattava omaisuus, on välttämättä vaimon tarpeessa.


Muuan muukalainen, herra Bingley muuttaa maalle Hertfodshireen Netherfield parkiin. Tämä herättää muiden muassa myös Bennetin perheen – erityisesti emännän – uteliaisuuden. Perheenäidillä on nimittäin jo kova halu naittaa kauniit tyttärensä, ja mieluusti juuri rikkaille kumppaneille.
     Herra Bingley herättää yleisesti ihailua ja mielihyvää ympärillään hyvillä käytöstavoillaan ja miellyttämisenhalullaan; kun tämän ystävä herra Darcy puolestaan vain ärsytystä ja paheksuntaa silmiinpistävällä ylpeydellään. Samaa mieltä herroista ovat myös Bennetin perheen tyttäret Jane, johon Bingley tuntuu pian iskevän silmänsä (rouva Bennetin suureksi riemuksi) sekä Elizabeth.
     Herrojen ja Bennetin perheen tyttärien välillä alkaa hämmentävä piirileikki, jossa tulkitaan omia ja vastapuolen tunteita, opitaan ihmissuhteista ja hellitetään niin ennakkoluuloista, kuin ylpeydestäkin.

Jatkan klassikkolinjalla – onhan se häpeä jos ei ole yhtäkään Austenia saanut luettua. Tämän jutun juonen tiesin jo elokuvasta, mutta kirja tuntui silti tuoreelta (kertoohan jo alkuasetelma leikin lopputuloksen).
     Riemukkainta antia teos tarjosi dialogissaan, jossa yläsäätyiset kiertelevät ja kaartelevat, kaunistelevat ja piilopiikittelevät. Nykyisin ollaan niin paljon suorasukaisempia (epäkohteliaampia?), että oli mielenkiintoinen virkistys uppoutua aina tällaisen keskustelun pariin. Toiseksi minua innostivat hahmokuvaukset – erityisesti pappi William Collins kaikessa itsepäisessä hullunkurisuudessaan.
     Mutta Jane, Jane minua vain ärsytti. Miksi kirjailija teki hahmostaan oman kaimansa – vieläpä Bennetin tyttäristä kauneimmasta ja hyveellisimmästä! Elizabeth on realistisempi hahmo, joka sortuu virhearvioihin (ennakkoluuloisuuteen) muunkin kuin yltiöpäisen hyväntahtoisuutensa vuoksi.
     Mutta jotain kylmää minun mielestäni Elizabethissä oli, ja (nyt minä spoilaan!) eikö herra Darcyn rakkaudessa ollut jotenkin niin paljon vilpittömämpi tuntu kuin Elizabethin tunteissa, jotka syttyivät sopivasti kauniin Pemberlyn palatsin tienoilla…



Indigo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti