lauantai 15. lokakuuta 2016

Sixten Korkman: Talous ja utopia


Keynesiläinen näkökulma on toinen: palkat ja hinnat ovat jäykkiä. Ne eivät sopeudu nopeasti uuden tasapainon edellyttämällä tavalla. Näin esimerkiksi siksi, että kaikkien hintojen ja palkkojen jatkuva muuttaminen kävisi hankalaksi; etenkin palkoista sovitaan yleensä kuukausiksi tai vuosiksi eteenpäin. Sitä paitsi nimellispalkkojen alentumista ei yleensä tapahdu, vaikka sopimukset sen sallisivat. Seuraus on, että kaikki työntekijät eivät saa työtä vallitsevalla palkalla vaan jotkut kohtaavat työttömyyttä. Tällöin myös kotitalouksien kulutus on riippuvaista työllistymisestä ja työtuloista. - - Talous käyttäytyy eri tavalla keynesiläisessä epätasapainossa kuin klassisessa tasapainossa.


Sixten Korkman esittelee kirjassaan hyvin selkokielisesti ja ymmärrettävästi joitakin tärkeimpiä taloustieteellisiä käsitteitä, teorioita ja malleja. Teos on suunnittu lukioikäisille ja sopii hyvin vaikkapa yhteiskuntaopin ylioppilaskirjoituksiin lukevalle: kirjassa käydään läpi samat asiat tiiviisti mutta monipuolisesti.
     Kirjan alkupuoli on pehmeää pohjustusta, jossa käydään läpi mitä yhteiskunta tarkoittaa ja mitä instituutioita yhteiskunnassa voi olla. Kolmas luku siirtyy markkinoihin, ja esittelee markkinatalouden idean (Adam Smithistä alkaen) ja joitakin peruskäsitteitä (yhteiskuntasopimus, yövartijavaltio, näkymätön käsi). ”Leviathanin” eli ylipaisuneen julkisen sektorin ongelmaa pohditaan useasti, ja sitä kasvattaviksi tekijöiksi luetellaan esimerkiksi epäsymmetrinen finanssipolitiikka (taantumassa veronkevennykset jne., nousuvaiheessa menoleikkauksiin ei suostuta; ajan mittaan jatkuvasti kallellaan elvyttävään suuntaan), etujärjestöjen lobbaus ja politiikan lyhytjänteisyys (poliitikkojen lyhytnäköiset lupaukset vaalien voittoa varten).
     Makrotalous ja suhdanteet käydään läpi erityisen hyvin, samoin erilaiset talouspoliittisen suuntaukset (klassinen taloustiede, keynesiläisyys, monetarismi jne.). Teos käsittelee jatkuvasti rinnakkain talousteorioita sekä niiden taustalla pyöriviä arvokäsityksiä ja myös talouden toiminnan sattumanvaraisuuteen tai epäloogisuuteen liittyviä psykologisia tekijöitä. Eurooppa-osiossa saa varautua pieneen puisevuuteen.



Indigo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti